Υπάρχουν γεύσεις που σε ταξιδεύουν απευθείας στην κουζίνα της γιαγιάς, και οι τραβηχτές πίτες είναι σίγουρα μία από αυτές. Αυτό το απλό, ταπεινό και απίστευτα νόστιμο έδεσμα είναι η επιτομή της λακωνικής παράδοσης. Πρόκειται για απλό ζυμάρι που τηγανίζεται σε άφθονο ελαιόλαδο και μπορεί να απολαυστεί τόσο σε αλμυρή όσο και σε γλυκιά εκδοχή. Το όνομά τους προέρχεται από τον χαρακτηριστικό τρόπο που ανοίγουμε το ζυμάρι, τραβώντας το με τα χέρια.
Ακολουθεί μια εύκολη συνταγή για να φέρετε τη γεύση της Λακωνίας στο σπίτι σας.
Τα Υλικά
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (περίπου 8-9 γρ.)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 300-350 ml χλιαρό νερό (περίπου)
- Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο Λακωνίας για το τηγάνισμα
Η Εκτέλεση (Βήμα προς Βήμα)
- Ενεργοποίηση της Μαγιάς: Σε ένα μικρό μπολ, διαλύστε τη μαγιά και τη ζάχαρη σε 100 ml από το χλιαρό νερό. Αφήστε το μείγμα στην άκρη για 5-10 λεπτά μέχρι να αφρίσει.
- Ετοιμασία του Ζυμαριού: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι με το αλάτι. Κάντε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίξτε μέσα το μείγμα της μαγιάς και σταδιακά το υπόλοιπο χλιαρό νερό. Αρχίστε να ζυμώνετε, στην αρχή με ένα κουτάλι και μετά με τα χέρια, μέχρι να έχετε ένα μαλακό και ελαστικό ζυμάρι που δεν κολλάει.
- Το Ξεκούρασμα: Καλύψτε το μπολ με μια πετσέτα και αφήστε το ζυμάρι σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Το “Τράβηγμα”: Αφού φουσκώσει το ζυμάρι, χωρίστε το σε 8-10 μικρά μπαλάκια. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, πάρτε ένα-ένα τα μπαλάκια και με τα δάχτυλά σας, αρχίστε να τα ανοίγετε και να τα “τραβάτε” από το κέντρο προς τις άκρες, δημιουργώντας μικρές, λεπτές και ελαφρώς ακανόνιστες πίτες.
- Το Τηγάνισμα: Σε ένα βαθύ τηγάνι, ζεστάνετε άφθονο ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίστε μία-μία τις πίτες για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν και να φουσκώσουν. Βγάλτε τις με τρυπητή κουτάλα και αφήστε τις να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
Προτάσεις Σερβιρίσματος
Το καλύτερο με τις τραβηχτές είναι η ευελιξία τους. Σερβίρονται ζεστές και είναι υπέροχες και στις δύο εκδοχές:
Η Αλμυρή Εκδοχή: Σερβίρετε αμέσως με τριμμένη φέτα ή μυζήθρα και λίγη φρέσκια ρίγανη.
Η Γλυκιά Εκδοχή: Περιχύστε τις ζεστές πίτες με αγνό λακωνικό μέλι και πασπαλίστε με καρύδια και κανέλα.